WAWE (World Association for Working Equitation) magyarországi Hivatalos PartnereMAGYARORSZÁGI HIVATALOS PARTNERE  TÁMOGASS MINKET ADÓD 1 %-ával

Kertész Borka és az edzőképző tapasztalatai

A februári hónap is gyorsan elrepült számomra.

A mai napon Kertész Borbála beszámolója következik, az edzőképzésről.

Sokak számára kiderült, hogy a versenytapasztalat bizony hasznos tapasztalat, de az oktatáshoz más készségeket is fejleszteni kell, a megfelelő kommunikáció pedig ennek az egyik alapja.

 Kertész Borka és az edzőképző tapasztalataiEmellett kell hozzá többek között empátia is, ebben Borka gyakorlati vizsgáján nem volt hiány, hiszen saját tapasztalatból tudja, milyen nehéz megdolgozni a sikerért.

A mentori rendszerrel pedig Borkát is segítjük a jövőben, a többi edzőhöz hasonlóan, hogy az oktatási stílusa fejlődjön.

Idén még biztosan találkoztok Borkával is az edzőtáborokban, miközben gőzerővel készülnek az idei franciaországi Világbajnokságon való részvételre is.

„Az idén a Working Equitation Magyarországi Egyesületének első eseménye a három napos edző képző volt, amire bevallom, kissé aggódva mentem, főleg a gyakorlati vizsga miatt.

A hangulat, mint minden ilyen eseményen nagyon jó volt. A gyakorlati oktatás — hogyan is kellene az akadályokat megmutatni a lónak és a lovasának — nagyon-nagyon tanulságos volt, pedig már sok edzőtáborban voltam és a legtöbb edzést végig néztem és van már versenytapasztalatom is. De ez egészen más kihívás, mint felülni és lelovagolni, akár egy pályát…

És ez a komplex rendszerbe helyezett tudás nemcsak a lovasok oktatásában nyújt segítséget, hanem akkor is, amikor majd lovagolok.

Azzal, hogy ennyire részletesen tárgyaltuk az akadályok teljesítését, sokkal mélyebb ismereteket szerezhettünk róluk, mint egy edző napon vagy táborban, és nem csak olyan szempontból, hogy hogyan érdemes másoknak megtanítani, hanem a még pontosabb meglovaglást segítő rávezető feladatokról, illetve a vonalvezetés pontosítását szolgáló segítő eszközök használatáról is, a felmerülő problémák kezeléséről, a lovasokkal való kommunikációról, ami talán számomra a hangerő miatt a legnagyobb kihívás volt.

Az elméleti rész, úgy, hogy versenyzek is és a szabályzatot nem csak egyszer olvastam előtte, annyira nem volt nehéz, bár voltak nagyon cseles kérdések a vizsgán.

A gyakorlati vizsga számomra nagyon nehéz volt, mert amellett, hogy nincs még igazán gyakorlatom az oktatásban, nem nagyon szeretek szerepelni. De nagyon sok segítséget kaptunk még a vizsga előtt a már vizsgázott többi jelenlévő edzőktől és rengeteg jó tanácsot Kappel Edittől a másfél nap alatt az előadásokon és a gyakorlati órákon.”

A sportág
Az akadályok listája
Letölthető dokumentumok
Események versenyek
We edzők
We Facebook oldalunk

Ha nem szeretnél lemaradni a friss hírekrőlérdekes képekről és videókról, csatlakozz facebook oldalunkhoz is! itt